I hvilke fødevarer findes polysaccharider?

Kulhydrater kan opdeles i flere kategorier: monosaccharider, disaccharider og polysaccharider. Kemisk set angiver præfiks før “saccharider” hvor mange saccharidkæder der er knyttet til molekylet. Polysaccharider har mange kæder og skal nedbrydes i mindre portioner, før de kan fordøjes fuldstændigt. Selv om polysaccharider er en form for sukker, smage mange af deres fødekilder sjældent sødt.

Stivelse

Et eksempel på et polysaccharid fundet i fødevarer er stivelse. Dette er den vigtigste kulhydratkilde til plantefrø og knolde eller grøntsager, der vokser i jorden. Stivelse fødekilder kaldes ofte “stivelsesholdige kulhydrater” og omfatter fødevarer som majs, kartofler og ris. Andre eksempler omfatter brød, korn og pasta. Disse fødevarer er den mest almindelige form for kulhydrater i din kost, der omfatter en anslået en tredjedel af de fødevarer, du spiser. Kroppen bryder stivelser ned i glukose, hvilket hjælper med at give dig energi.

Cellulose

Cellulose er et andet polysaccharid, der almindeligvis findes i fødevarer. Cellulose giver en beskyttende dækning og / eller struktur til frugt og grøntsager og deres frø. Det giver mad en crunchy tekstur og er ufordøjelig i kroppen. Men cellulose virker som en kilde til kostfiber, der tilføjer masse til din skammel og hjælper med at opretholde regelmæssige fordøjelsesprocesser. Mange frugter og grøntsager indeholder noget aspekt af cellulose, herunder i skind af æbler og pærer, i dækker af fuldkorn som hvedeklid og i planteblade som spinat. Frø og nødder indeholder også cellulose.

Pektin

Pektin er en forbindelse, der hjælper med at danne et gelagtigt stof, når det brydes ned i kroppen. Fødekilder, der indeholder pektin, er også kendt som opløselige fiberkilder. Opløselig fiber er gavnlig for kroppen, fordi den forlænger mavetømning, som hjælper dig til at føle sig fyldigere, længere. Eksempler på opløselige fibre omfatter havre, tørrede bønner, nødder, byg, hørfrø, appelsiner, æbler, gulerødder og psylliumskallet.

Overvejelser

Selvom stivelsesholdige fødevarer kan få et dårligt ry for at være fedtfattige fødekilder, indeholder de færre end halvdelen af ​​kalorierne af fedtstoffer i din kost. De er også kilder til fiber, calcium, jern og vitaminer i din daglige kost. For at holde kostholdige polysaccharider som sunde muligheder for dig, skal du lave mad i sunde olier som olivenolie eller vegetabilske olier og undgå fedtberedningsmetoder som stegning af fødevarer, fordi sådanne metoder kan kompensere næringsværdien af ​​disse fødevarer.