Bivirkninger af lovastatin, simvastatin og pravastatin

Kolesterol er et vigtigt stof i kroppen og er nødvendig for at opbygge celler, men forhøjet kolesterol kan føre til hjertesygdomme eller slagtilfælde. Medicin kan bruges til at sænke niveauerne af kolesterol i blodet. En klasse af lægemidler er HMG-CoA-reduktaseinhibitorerne. Disse lægemidler – også kendt som statiner – reducerer mængden af ​​dårligt kolesterol og triglycerider i dit blod. Tre populære eksempler på statiner er lovastatin, simvastatin og pravastatin; disse lægemidler har nogle bivirkninger til fælles.

En af de mest almindelige bivirkninger forbundet med statin-klassen af ​​medicin er muskelsmerter. Denne smerte kan variere fra ømhed, der kan være simpelthen generende til svaghed, hvilket gør det svært at fungere. Hvis dette problem udvikler sig, kan skifte til et andet statin mindske symptomet. Pravastatin absorberes ikke så hurtigt i musklerne, så det kan i visse tilfælde blive bedre at skifte til denne statin. En sjælden og alvorlig bivirkning – kaldet rhabdomyolyse, med muskelsmerter og lever- og nyresvigt – er mere almindelig med høje doser statiner.

Statinmedicin kan også forårsage gastrointestinale problemer som gas, kvalme, forstoppelse, anoreksi eller diarré. Disse symptomer kan være værre, når du starter medikamentet, men har tendens til at blive bedre som din krop bliver vant til lægemidlet. Hvis abdominale symptomer forstyrrer dit daglige liv, bør du fortælle din læge, som måske kan foreslå strategier til at mindske problemet eller ændre medicinen helt og holdent.

Hver af disse tre statin medicin kan forårsage dermatologiske problemer. Nogle patienter bemærker en tilstand, der kaldes skylning, hvor ansigtshuden bliver rød snart efter at have taget pillen. Spylingen løser efter et kort stykke tid, men kan være ubehageligt eller kosmetisk ubehageligt. Hvis du har fået ordineret niacin samt en statin, har du større risiko for skylle symptomer. Hvis du tager et aspirin, før du tager dosis, kan du mindske forekomsten, men du bør bede din læge om at tage aspirin, før du gør det. Statiner kan også forårsage udslæt eller en allergisk reaktion med elveblest og kløe. Du bør straks rapportere disse typer bivirkninger til din læge for yderligere behandling og stoppe med at tage statin straks.

Disse medikamenter kan også forårsage forhøjelse af leverenzymerne, hvis denne forhøjelse er mild, kan lægen måske ikke afbryde medicinen. Højere forhøjelser kræver en ændring i behandlingen, fordi fortsat stigning kan føre til permanent leverskade. Regelmæssige blodprøver til måling af leverfunktionen kan gøre din læge opmærksom på disse komplikationer. Patienter, der tager statiner, kan også opleve andre leverproblemer som hepatitis, cirrose eller leversvigt.

Visse mennesker har større risiko for at udvikle bivirkninger, når de tager lovastatin, simvastatin eller pravastatin. At skulle tage mere end en medicin til at behandle dit kolesterol, som er 65 år eller ældre, og at være kvinde eller have en lille ramme, kan alle øge sandsynligheden for statins bivirkninger. Hvis du har diabetes eller lever eller nyresygdom, kan du også opleve flere bivirkninger ved brug af disse lægemidler.

Muskelsmerter

Gastrointestinale problemer

Hudproblemer

Leverskader

Risikofaktorer for bivirkninger