Drikker æg godt?

På grund af delvist hvordan det er portrætteret i film, opfattes det, at drikke røde æg undertiden ses som en sund og hurtig måde for bodybuildere og atleter at spise protein og genoprette sig fra intense træningsprogrammer. Æg er en kvalitet kilde til protein, vitaminer og mineraler, men rå æg og kogte æg har forskellige fordøjelses- og ernæringsmæssige egenskaber. Mens drikkeæg giver dig mange af de samme fordele som forbrug af kogte æg forbliver kogte æg et overlegen valg.

Både råæg og kogte æg er kvalitetskilder til vitaminer og mineraler som vitamin D, vitamin B-12 og fosfor. Rå og kogte æg indeholder varierende mængder af disse næringsstoffer, men forskellene er små. For eksempel indeholder et stort rå æg æg 99 milligram fosfor, mens et stort kogt æg indeholder 86 milligram. Et stort rå æg indeholder 41 internationale enheder af D-vitamin, mens et stort kogt æg indeholder 44 internationale enheder. Drikke rå æg giver mikronæringsmæssige fordele, der kan sammenlignes med dem, der spiser kogte æg.

En af de vigtigste motivatorer til at drikke rå æg er hurtigt at få en høj mængde protein. Med næsten 7 gram protein i et stort æg, kogt eller rå, er æg en kvalitetskilde, uanset om de er flydende eller faste. Men ifølge en undersøgelse fra “International Journal of Food Sciences and Nutrition”, der blev offentliggjort i 2004, bliver æggehvider, der er kogt, fordøjet mere grundigt end rå æggehvider i nærværelse af syre, som mavesyre. Madlavning fører til mere effektiv denaturering af protein, hvilket gør proteinet mere tilgængeligt for kroppen.

Biotin er et coenzym og vitamin vigtigt for adskillige metaboliske funktioner i kroppen. Biotinmangel er sjældne, men personer, som bruger store mængder råæg, har større risiko for mangel. Råæg indeholder et protein kaldet avidin, der binder til biotin og forhindrer det i at blive absorberet i kroppen. Bivirkninger af en mangel omfatter hudinfektioner, anfald, udtyndingshår og immundysfunktion. Kogte æg øger ikke risikoen for biotinmangel.

Risikoen for at opdrage salmonella fra rå æg gør kogte æg sikrere til regelmæssigt forbrug. Ifølge en undersøgelse i “Risikovurdering”, der blev offentliggjort i 2002, er ca. 2,3 millioner æg ud af 69 milliarder kontamineret med salmonella eller ca. 0,003 procent af alle æg, hvilket resulterer i ca. 661.633 menneskelige tilfælde af sygdommen om året. Tilføjelse af en salmonella risiko for risikoen for biotinmangel og mindre tilgængelig protein, råæg er ikke et godt valg til regelmæssigt forbrug.

Vitamin- og mineralindhold

Manglende tilgængelighed af proteiner

Risiko for biotinmangel

Salmonella Risiko