Er limejuice god til dit helbred?

Lys grønne og sfæriske limes findes i de fleste supermarkeder, samt i næsten alle etniske købmandsforretninger. Sour smag og fuld af juice, limes kan bruges i stedet for eddike eller citron for at tilføje tartness til en skål. Du kan også bruge limes i stedet for citroner til smag vand. Som andre citrusfrugter er lim og limejuice rig på en række næringsstoffer, der har mange sundhedsmæssige fordele.

Rig på C-vitamin

Saften fra en enkelt frisk lime indeholder lidt over 13 milligram C-vitamin pr. Portion. Dette er mellem 10,8 og 17,6 procent af det anbefalede diætindtag af vitamin C for alle voksne. C-vitamin er en naturlig antioxidant, der beskytter din krop mod frie radikaler, som er lavet af din krop, da det nedbryder mad. Frie radikaler kan forårsage for tidlig ældning og kan øge risikoen for hjertesygdomme og kræft. C-vitamin giver også dit immunforsvar et boost, og det er nødvendigt at lave kollagen, som din krop bruger til sårheling.

Indeholder limonoider

Limer indeholder antioxidant limonoid, som har vist sig at have anticarcinogene egenskaber. En undersøgelse af neuroblastomcellelinjer offentliggjort i “The Journal of Nutrition” i 2005 viste, at limonoider fra citrusfrugter, herunder kalk, var meget effektive til at dræbe neuroblastomcancerceller. Limonoider var imidlertid ikke nødvendigvis så effektive, når de målrettede mod andre typer kræftceller, og der kræves yderligere undersøgelse på både dyr og mennesker.

Hjælper med at forhindre nyresten

Det høje citronsyreindhold i limejuice kan medvirke til at forhindre dannelse af nyresten. Nyresten er fremstillet af krystalliseret calcium, og citronsyre er et naturligt middel, der bryder ned disse krystaller. Et menneskeligt studie offentliggjort i “Journal of Endourology” i 2008 viste, at citronsyre fra frisk såvel som kommercielt produceret limejuice var effektiv til forebyggelse af calciumkrystallisation hos voksne, der var prædisponerede for udvikling af nyresten.

Sænker kolesterol niveauer

En undersøgelse offentliggjort i “The British Journal of Nutrition” i 1999 viste, at limejuice, da den blev tilsat til majsskal, hjalp med at reducere lipoprotein med lav densitet eller LDL, kolesterolniveauer hos marsvin og mennesker. LDL er det “dårlige” kolesterol. Både testgruppen og kontrolgruppen blev fodret majsskal, så det høje diætfibreindhold i majsskallet var tilgængeligt for alle forsøgspersoner. Efter en seks ugers periode oplevede gruppen forbrugende limebehandlede skaller et fald på 11 til 15 procent i deres LDL-kolesterolniveau. Forskere konkluderede, at limejuice kan være til hjælp til at reducere kolesterolniveauerne, men der er behov for yderligere undersøgelser, herunder langvarig forskning på mennesker.