Mund vejrtrækning vs nasal vejrtrækning

Visse personer, uanset om de er børn eller voksne, har en tendens til at trække vejret gennem munden i stedet for næsen. Uanset om du udøver, sover eller går om dagligdagen, er det bedst at gøre nasal vejrtrækning frem for mundånding. Når du trækker vejret gennem munden, bliver din hjerne narret til at tro, at kuldioxid undslipper kroppen for hurtigt. Dette stimulerer produktionen af ​​slimhinde, da kroppen forsøger at bremse vejrtrækningen.

Nasal vejrtrækning

Nasal vejrtrækning er sundere end mund vejrtrækning af flere grunde. Dine lunger tager ilt fra luften, og absorption af ilt sker hovedsageligt ved udånding. Udånding gennem næsen, som er mindre end munden, skaber større lufttryk og derfor en langsommere udånding. Dette giver lungerne ekstra tid til at ekstrahere en større mængde ilt.

Mund åndedræt

Andet vejrtrækning er almindelig hos personer, hvis næsepassager er blokeret eller begrænset. For eksempel kan en afvigende septum eller lille næsebor størrelse føre en person til at trække vejret primært gennem munden i stedet for næsen. Åndedræt gennem munden er dog ineffektivt og fører til hyperventilering. Dette forårsager eller forværrer symptomer på astma, hjertesygdomme og forhøjet blodtryk.

Dyrke motion

Nasal vejrtrækning er mere effektiv end munden åndedræt i form af at levere ilt til kroppen. Ved udførelse af kardiovaskulær træning er det derfor foretrukket at indånde og udånde gennem næsen. Hvis du træner og bliver udåndet, er det hurtigere at trække vejret gennem munden end næsen, men det vil reducere mængden af ​​ilt, der ekstraheres fra hver udånding. Derudover spiller næsebor og bihuler en rolle i filtrering og opvarmning af luften, som indåndes i lungerne. Denne filtreringseffekt er nyttig til at holde bakterier og partikler ud af din krop. Ved træning i køligt vejr forhindrer vejret gennem næsen kold luft fra at gå direkte til lungerne og forårsage smerter i bryst og hals.

Snorken

Åndedræt gennem munden snarere end næse under søvn er forbundet med høj snorking. Dette sker på grund af den måde, vejrtrækning er reguleret af nerver i næsepassagerne. Et område af næsen kendt som næseslimhinden er en sensor til indåndet luft, og når næsen trækker vejret, giver næseslimhinden stimuli til de åndedrætsbegrænsende reflekser. Når mundåndet optræder, sender næseslimhinden ikke disse stimuli til refleksnerverne, og dette kan resultere i et uregelmæssigt vejrtrækningsmønster. Dette kan føre til hjertesygdomme eller udvikling af søvnapnø, hvor manglende åndedrætsregulering forårsager korte perioder med kvælning.

Forøgelse af næsebedånd

At koncentrere sig om nasal vejrtrækning hele dagen hjælper dig med at øge næsen og trække vejret i munden. Meditation og åndedrætsøvelser kan også hjælpe, fordi næsen er mindre end munden, er næsen vejret i sig langsommere end mundånden og vil hjælpe med at reducere stress og hypertension. Hvis mundåndet mens du sover, er et problem, prøv at bruge næsestrimler, der passer som et bandage over næsebroen og åbner nasal luftveje for at fremme vejrtrækning gennem næsen i stedet for munden. Andre snorkenmidler er tilgængelige, som arbejder for at reducere nasal vejrtrækning.