Salt og koldt sår

Koldsår er kløende, smertefulde sår forårsaget af infektion med en af ​​to typer af herpes simplex-virus, normalt type 1. National Institute of Dental and Craniofacial Research vurderer, at mindst 45 til 80 procent af amerikanerne har kontraheret viruset, mest før 10 år. Mange inficerede mennesker lider af gentagne tilfælde af kolde sår, selvom hyppigheden ofte falder efter 35 års alderen. Selv om der ikke er tegn på, at salt forårsager kolde ømme udbrud, kan forbruge salt mad under et udbrud forsinke helbredelse.

Historie

Salt består hovedsageligt af natriumchlorid, selvom fødevarekvalitet er sædvanligvis befæstet med iod og andre ingredienser, der forhindrer caking og gør det let at hælde. Salt Institute konstaterer, at salt er blevet brugt gennem historien som et næringsstof, smagsstof og konserveringsmiddel. Medicinsk er salt blevet brugt til at hæmme væksten af ​​bakterier og reducere hævelse for en række lidelser, herunder hudproblemer som forkølelsessår. Peng-Tzao-Kan-Mu, den tidligste kendte publikation om farmakologi, skrevet for næsten 5.000 år siden, beskriver 40 medicinske anvendelser af salt.

Betydning

Når salt kommer i kontakt med et forkølelsessår, stikker det. Denne stikkende kan tegne en persons opmærksomhed på det kolde ømme, hvilket får dem til at vælge eller poke på det, ofte ubevidst. Nogle salte fødevarer såsom pretzels er krydret med grove krystaller af salte. Disse krystaller kan ridse og bremse delikate forkølelsessår, der forårsager irritation på kort sigt og muligvis forsinker helbredelse på lang sigt. Selvom salt har medicinske egenskaber for nogle sygdomme, helbreder koldsår normalt alene.

Ekspertindsigt

MedlinePlus, en patientinformationstjeneste, der i fællesskab opretholdes af National Library of Medicine og National Institutes of Health, anbefaler, at mennesker med alle mavesår, herunder forkølelsessår, undgår salte, krydrede, varme og citrusholdige fødevarer. American Academy of Pediatrics giver det samme råd og rådgiver en blød, intetsigende kost med masser af kølige, ikke sure sure drikkevarer, indtil symptomerne løser. Hvad angår salt, siger USDA amerikanerne omkring dobbelt så meget, som de har brug for. At skære ned på salt er en god ide at understøtte generel sundhed, ikke kun forkølet sårheling.

typer

Salt kan opdeles i to typer: bordsalt og salt i fødevarer. USAs Department of Agriculture eller USDA vurderer, at 75 procent af saltet, som folk spiser, kommer fra forarbejdede fødevarer, ikke bordssalt. Eksempler på saltforarbejdede fødevarer omfatter frosne eller boksede middage, dåse supper, kødprodukter, herunder frokostkød og bacon, ost og mange snacks, såsom saltede jordnødder, krakkere og pretzels. Bordsalt kommer også i forskellige former, herunder krydderier salte, havsalt, fleur de sel og andre sorter. Folk med kolde sår bør fokusere på friske og minimalt forarbejdede fødevarer og undgå at bruge bordssalt.

Overvejelser

Anvendelse af læbepomade eller mundsalve forud for måltider kan hjælpe med at beskytte koldsår fra alle fødevarestoffer, ikke kun salt. For koldt ømt ubehag, der ikke er relateret til salt eller madindtagelse, anbefaler MedlinePlus over-the-counter acetaminophen eller topiske produkter, der indeholder følelsesmidler. At spise en sund kost rig på frugt og grøntsager, få nok hvile og motion og bruge solcreme er andre livsstilsændringer, der kan reducere forekomsten og alvorligheden af ​​forkølelsessår. Mennesker, der oplever hyppige, alvorlige eller langvarige – længere end to uger – koldsår udbrud bør se en læge.