Kilder til palmitinsyre

Fedt udgør en vigtig del af din kost. De tjener som en potentiel kilde til energi og brændstof til dine celler, og nogle typer spiller en rolle i sundheden for din hjerne, hjerte og blodkar. De fedtstoffer og olier, du bruger, indeholder molekyler kaldet fedtsyrer, hvor hver fødekilde ofte indeholder en række forskellige fedtsyrer. En type mættet fedtsyre til stede i mange almindelige fødevarer er palmitinsyre.

kød

En kilde til palmitinsyre er kød, herunder fjerkræ, oksekød og vildtkød. Mængden, hvis palmitinsyre findes i kødet, afhænger af dens kilde såvel som den metode, der anvendes til at forberede fødevaren. Fede nedskæringer af rødt kød samt skind på fjerkræ indeholder typisk relativt høje mængder af mættet fedt og indeholder store mængder palmitinsyre. For at sænke din palmitinsyreindtagelse, når du spiser kød, fjern alt hud og synligt fedt fra kødet og vælg magre udskæringer af rødt kød.

Mejeri

En anden kostkilde til palmitinsyre er mejeri. Kød mælk indeholder naturligt mættede fedtsyrer, så både mælken og fødevarer fremstillet af mælken indeholder typisk palmitinsyre. Fødevarer som is eller smør kan vise sig især rige kilder til fedtsyren, da disse fødevarer indeholder højt indhold af mælkefedt. For at forhindre overforbrug af palmitinsyre, når der indtages mejeriprodukter, skal du vælge fedtindhold som f.eks. Reduceret fedt eller skummetmælk.

Palmolie og andre vegetabilske olier

Palmitinsyre findes også i nogle plantolier. Blandt disse er palmeolie, ekstraheret fra palmefrugt. Som følge af deres indhold af mættet fedtsyre forekommer mange palme- og kokosolier solide ved stuetemperatur og optager kun flydende form ved højere temperaturer. Flere andre vegetabilske olier, herunder sojabønner, olivenolie, majs og jordnøddesolier indeholder meget små mængder palmitinsyre.

Indtag Anbefalinger

Overdreven palmitinsyreforbrug kan have en negativ indvirkning på dit helbred. Som et mættet fedt kan det hæve niveauet af kolesterol med lav densitet i blodbanen. For at begrænse de negative virkninger af palmitinsyre samt andre mættede fedtstoffer anbefaler Harvard School of Public Health, at du begrænser dit mættede fedtindtag til mindre end 7 procent af dit kalorieindtag. I stedet for at forbruge smør og andre fødevarer rig på palmitinsyre, vælg vegetabilske olier med lavt palmitinsyreindhold.