Fysioterapi til en helbredt ankel

Brækkede knogler påvirker din evne til at udføre daglige aktiviteter, der typisk kræver 4 til 6 ugers immobilisering, som de heler. En brudt ankel kan være særligt frustrerende, fordi den også påvirker din evne til at gå. Når knoglen er helet, kan du kræve fysisk terapi for at forbedre bevægelse og styrke i din ankel, samt din evne til at gå og balance. Fysioterapi kan vare flere måneder afhængigt af dit aktivitetsniveau før skaden.

Ankel- og fodbevægelse vil sandsynligvis være begrænset, efter at din knækkede knogle har helet – især hvis du havde en støbt eller bøjle. Motion-øvelser udføres i fysisk terapi for at forbedre ankelbevægelsen i alle retninger. Disse øvelser omfatter ofte at løfte din fod op mod loftet, pege din fod ned mod jorden og rocke din fod fra side til side. Du kan også udføre ankelcirkler i begge retninger eller skrive alfabetet i luften med din fod. Motion-øvelser starter typisk 6-8 uger efter din skade.

Muskler i din ankel og fod mister styrke, mens din knækkede knogle heler. Styrkeøvelser udføres i fysioterapi, typisk ikke før 8 uger efter skade. Elastiske træningsbånd kan sløjes over din fod i forskellige vinkler for at styrke bevægelser i alle retninger – bøje din ankel op og ned og rocke den fra side til side. Sterkere bånd kan bruges som styrke forbedrer. Du kan også udføre fodstyrkende øvelser som optagelse af marmor eller scrunching et håndklæde med dine tæer. Kalv rejser – gentagne gange hæve op på tæerne mens du står – hjælpe med at styrke musklerne, der bevæger din krop fremad, når du går.

Brokede ankelben påvirker ofte din balance og evne til at gå normalt. Du har måske brugt krykker eller gået med en bøjle på benet i et stykke tid mens din ankel var helbredende. Din fysioterapeut kan få dig til at udføre aktiviteter som at stå på en ujævn overflade eller stå på en fod for at forbedre din balance. Andre balanceaktiviteter omfatter at gå på dine hæle og tæer og stå med en fod direkte foran den anden. Sværere balance øvelser, såsom sports-specifikke øvelser og hoppetov, kan også indarbejdes, hvis din læge har ryddet dig til disse aktiviteter.

Fysioterapi efter en brudt ankel kan omfatte smertelindrende behandlinger som varme, is, elektrisk stimulering, massage eller ultralyd – ved hjælp af lydbølger for at opvarme dybere væv. Din terapeut kan også strække din ankel for at mindske tætheden i musklerne omkring din ankel og ledbåndene, der holder dine knogler sammen. Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i marts 2010 af “The Journal of Manual & Manipulative Therapy,” behandler behandling, der fokuserer på et progressivt træningsprogram, de bedste resultater efter ankelbrud.

Rækkevidde af bevægelse

Styrkelse

Balanceaktiviteter

Andre behandlinger