Sollys og forkølelsessår

Kolde sår er forårsaget af herpes simplex 1-viruset, som folk normalt fanger i barndommen eller tidlig voksenliv, siger den amerikanske tandlægeforening. Det første udbrud kan forårsage feber og mavesår og nogle mennesker fortsætter med at udvikle kolde sår i senere liv. En række forskellige sundheds- og miljømæssige forhold kan forårsage forkølelsessår igen, en af ​​dem er overeksponering for sollys.

Om kolde sår

Efter det første udbrud opstår kolde sår oftest som små, smertefulde, væskefyldte blærer på læberne, men du kan også få dem på næseborene, siger American Dental Association. Blærerne tørrer sædvanligvis ud for at danne en gul skorpe, der heler inden for to uger. Men de kan fortsætte med at komme tilbage, og de fleste lider har i gennemsnit to udbrud om året.

Fangst af det kolde sårvirus

Du fanger herpes simplex 1 ved at komme i kontakt med kroppens væsker, såsom spyt, af en, der allerede har viruset, siger Encyclopedia of Children’s Health. Koldsår er ekstremt smitsom, og blærerne behøver ikke at være til stede for nogen, der har viruset, for at overføre infektionen. Faktisk siger Colgate World of Care, at de fleste børn fanger virussen, og mens det forbliver i systemet for livet, går kun omkring en fjerdedel af luftfartsselskaberne videre til at få udbrud som voksne.

Sollys som en koldsår udløser

Ifølge Encyclopedia of Children’s Health forbliver virussen slumrende i nervecellerne i dit ansigt, hvor immunsystemet ikke kan finde og bekæmpe det. Og mens University of Maryland Medical Center siger, at det ikke er helt kendt, hvad der forårsager forkølelsessår at genvinde, vises de normalt, når du er syg, og dit immunsystem er kørt ned. De åbenlyse udløsere er forkølelse, skade eller stress, men lægerne mener også, at ultraviolet (UV) stråling – det vil sige udsættelse for solen – kan forårsage koldsår til at blusse op.

Om ultraviolet stråling

UV-stråling er en af ​​ingredienserne i sollys, og dets styrke bestemmes af en række faktorer, herunder skydeksel, hvor tæt er du på ækvator og højde-UV-stråler er mere potente jo højere du går, siger Verdenssundhedsorganisationen . I små doser er UV-stråling godt for dig, fordi det hjælper din krop til at producere D-vitamin, men det er ingen hemmelighed, at for meget kan forårsage solskoldning og føre til for tidlig aldring og hudkræft. Hvad der er mindre kendt, siger Verdenssundhedsorganisationen, er at overeksponering for UV-stråling kan forringe dit immunsystem og sænke dets infektionsbekæmpelsesresponser, hvilket er grunden til, at for meget sol kan udløse forkølelsessår.

Behandling

Fordi koldsår normalt vender tilbage, når din krop er rundown, er det den bedste måde at afværge infektion på. Hvis dit udbrud har tendens til at følge en dag i solen, siger Colgate World of Care, at der er tegn på, at der anvendes solcreme til dine læber, kan forhindre, at der optræder forkølelsessår, og undgå at sidde i solen for at blive brændt. For at blive bedst i din infektionskamp, ​​prøv også at spise sundt og få en anstændig nats søvn. Hvis du får et forkølelsessår, siger American Dental Association, at over-the-counter lokalbedøvelse kan give en vis lettelse fra de smertefulde blærer.