Er kreatin et sikkert supplement til teenagere?

Kreatin er en aminosyre, der produceres af din krop, og den findes også i kostkilder som kød og fisk, bemærker University of Maryland Medical Center. Din krop konverterer kreatin til kreatinphosphat eller phosphocreatin og opbevarer det i dine muskler. Kreatin kosttilskud bruges af kropsbyggere og konkurrencedygtige atleter for at hjælpe dem med at øge magert muskelmasse og forbedre præstationen. Kreatinbrug har også været forbundet med negative virkninger, såsom hypertension og leverdysfunktion. Kreatin kosttilskud betragtes derfor ikke som sikre for teenagere.

Kreatin brug blandt teenagere

En undersøgelse offentliggjort i et 2001-udgaven af ​​”Pædiatrics” undersøgte anvendelsen af ​​kreatintilskud blandt unge atleter, herunder dem under 18 år. Undersøgelsen omfattede 1.103 deltagere mellem 10 og 18 år, der besvarede en fortrolig undersøgelse vedrørende deres kreatinbrug . Resultaterne viste, at kreatinbrug fandt sted på alle niveauer efter klasse 6. Undersøgelsen viste også, at kreatinbrug var mest almindelig blandt fodboldspillere, brydere, hockeyspillere, gymnaster og lacrosse spillere. Næsten 75 procent af deltagerne citerede forbedret ydeevne som grund til at tage kreatin. Men mere forskning er nødvendig for at verificere sikkerheden ved at bruge kreatin kosttilskud.

Dosis

Sikkerheden af ​​kreatintilskud er ikke blevet grundigt testet for alle under 19 år, rapporterer University of Maryland Medical Center. Det betyder, at kreatin generelt ikke anbefales til børn og teenagere. Indlæsningsdosis for voksne 19 og ældre er 5 gram kreatin taget 4 gange dagligt i en uge. Vedligeholdelsesdosis er 20 til 25 gram daglig i 5 dage. Disse doser er blevet etableret baseret på test med atleter. Anbefalede kreatindoser til ikke-atleter i samme aldersgruppe er ikke blevet fastslået.

Bivirkninger

Kreatin suppleringsbrug er blevet associeret med bivirkninger som maveforstyrrelser, tab af appetit, diarré og kvalme. Kreatinbrug kan også udløse astma eller allergiske reaktioner hos mennesker, der er følsomme for kreatin eller er udsat for allergi. Kreatin forårsager undertiden nedbrydning af muskelvæv, hvilket fører til muskeltårer. Øget kropsmasse og vægtforøgelse er også mulige bivirkninger. Varmeintolerance, dehydrering og elektrolytforstyrrelser er andre bivirkninger forbundet med kreatinbrug.

Mulige interaktioner

Der er fare for mulig interaktion mellem kreatin og visse lægemidler, såsom ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler og cimetidin. Der er en øget risiko for dehydrering, når kreatin tages med diuretika. Kreatin øger også risikoen for nyreskade, når de tages sammen med cimetidin. Koffein påvirker din krops evne til at bruge kreatin, og det øger også risikoen for dehydrering.