Tegn og symptomer på lavt kaliumindhold i blodet

Blodkaliumniveauet er tæt reguleret, da både høje og lave niveauer kan have livstruende konsekvenser. Et normalt kaliumblodniveau er typisk 3,5 til 5 milliækvivalenter pr. Liter eller mEq / L. Det normale interval kan dog variere lidt mellem testlaboratorier. Tegn og symptomer på lavt blodkalium forekommer normalt i niveauer 3 mEq / l eller mindre. Jo lavere kaliumniveauet er, des strengere symptomerne er tilbøjelige til at være. Tegn og symptomer på lavt blodkaliumniveau påvirker primært hjertet, musklerne, nyrerne og fordøjelsessystemet.

Muskelrelaterede tegn og symptomer

Kalium er forpligtet til at opretholde de kemiske og elektriske kræfter, der er ansvarlige for muskelbevægelsen. De mest almindelige symptomer på et lavt blodkaliumniveau er træthed og muskelsvaghed, som typisk manifesterer som en nedsat evne til at udføre fysisk arbejde eller motion. Muskel ømhed, kramper og træk er også almindelige. Med ekstremt lave kaliumniveauer kan musklerne miste evnen til at blive kontrakt, hvilket fører til lammelse. Ben og arme påvirkes typisk før bagagerummet og brystet. Udbredt lammelse kan forstyrre evnen til at trække vejret. I nogle tilfælde har et meget lavt kaliumniveau den modsatte virkning, og musklerne spænder, kan ikke slappe af og til sidst bryde ned. Muskelproteiner lækker derefter ind i blodbanen og kan skade nyrerne.

Kardiovaskulære tegn og symptomer

Hjertet er i stand til at arbejde utrætteligt takket være en fin balance mellem vigtige kemikalier – såsom kalium og natrium – mellem hjertecellerne og blodbanen. Et lavt kaliumniveau forstyrrer denne balance og kan forstyrre den regelmæssige rytme i hjertet. Dette er normalt oplevet som hoppet over, pounding, racing eller uregelmæssig hjerteslag, hvilket kan føre til brystsmerter, svimmelhed eller svimmelhed. I alvorlige tilfælde og især blandt mennesker med et eksisterende hjerteproblem, kan hjertet stoppe. Blodtrykket falder typisk, når blodkaliumniveauet falder, især når der opstår en stående stilling. Højt blodtryk kan dog ses i nogle tilfælde.

Nyre-relaterede tegn og symptomer

Friske nyrer filtrerer blod, fjerner urenheder og returnerer nyttige stoffer til blodbanen for at opretholde vand og kemisk balance. Lavt blodkaliumniveau forårsager typisk overskydende vandtab fra nyrerne. Således urinerer mennesker med kaliummangel ofte og producerer mere urin end normalt. Vandtabet udløser løbende tørst og drikker flere væsker for at kompensere. Nyrerne kan fungere, hvis et lavt kaliumniveau fortsætter uden behandling, og personer med eksisterende nyresygdom er sårbare for nyresvigt.

Fordøjelsesskilt og symptomer

Maven og tarmene indeholder muskelceller i deres vægge, der fremdriver mad gennem fordøjelsessystemet. Et lavt kaliumniveau gør disse muskelceller træg, hvilket kan føre til en række symptomer. Forstoppelse er mest almindelig, med sjældne og vanskelige at komme afføring. Med et meget lavt kaliumniveau kan tarmens fremdriftsbevægelser stoppe fuldstændigt og forårsage kvalme, opkastning, mangel på appetit, oppustethed og mavesmerter.

Hvornår skal du søge medicinsk opmærksomhed

Et lavt blodkaliumniveau kan forårsage farlige, potentielt livstruende komplikationer. Søg straks lægehjælp, hvis du har tegn eller symptomer på lavt blodkalium – især hvis du har eksisterende hjerte eller nyresygdom. Kaliummangel kan korrigeres, men indlæggelse kan være nødvendig.