Er det sundt at eliminere alle kulhydrater helt fra din kost?

Kulhydrat udgør et af de tre makronæringsstoffer i kosten sammen med protein og fedt, som giver dig energi. Samlet kulhydrat svarer til summen af ​​stivelse, sukker og fiber i en servering af mad. Dette næringsstof findes i en række forskellige fødevarer, fra kornprodukter, bælgfrugter og stivelsesholdige grøntsager til frugt, mælk, yoghurt og sukker.

Omkring 45 procent til 65 procent af dine daglige kalorier bør stamme fra kulhydrater, hvilket svarer til et indtag på mellem 225 og 325 g kulhydrater baseret på en 2.000 kalorieindhold. U.S. Department of Health and Human Services anbefaler mindst 130 g kulhydrat om dagen. Men Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine hævder, at “den nedre grænse for kost kulhydrat kompatibel med livet tilsyneladende er nul, forudsat at tilstrækkelige mængder protein og fedt forbruges.” De nuværende anbefalinger lægger vægt på forbruget af kulhydratrige fødevarer, men det ser ud til, at næringsstoffet ikke er afgørende for livet, så længe kosten giver tilstrækkelig protein og fedt.

En af grundene til, at folk fortaler diæt med cirka halvdelen af ​​kalorierne fra kulhydrater, er at forhindre ketose. Kropets celler kan bruge glucose eller sukker opnået ved fordøjelsen af ​​kulhydrater eller fedt, uanset om det er fedtstof eller opbevaret kropsfedt, til brændstof. Når det daglige kulhydratindtag falder under 100 g, begynder kroppen at bruge mere fedt end kulhydrat gennem en metabolisk vej kaldet beta-oxidation, hvilket resulterer i produktion af ketonlegemer, som også kan bruges til energi af forskellige organer, såsom hjernen. Mange mennesker kritiserede kostvaner med kulhydrater, fordi de fremkalder denne tilstand kaldet ketosis. Imidlertid er ketosis i sig selv ikke skadeligt, men beklager desværre ofte ketoacidose, en farlig medicinsk tilstand forbundet med ekstremt høje koncentrationer af sure ketonlegemer i type 1 diabetes.

Kulhydratrige fødevarer, hovedsagelig de minimalt behandlede og raffinerede, såsom fuldkorn og frugt, udgør den vigtigste kilde til fiber og antioxidanter for de fleste mennesker. Eliminering af alle kulhydrater kan resultere i mangel på fiber, antioxidanter, vitaminer og mineraler, hvilket kan føre til forstoppelse i de langsigtede og ernæringsmæssige mangler på lang sigt. Det er dog muligt at få nok fiber og vigtige mikronæringsstoffer ved at indtage lavt kulhydratgrøntsager, såsom bladgrøntsager, broccoli, blomkål, asparges, courgetter, svampe, løg og tomater. Selv om ikke-stivelsesholdige grøntsager indeholder noget kulhydrat, er det en god måde at få fiber og antioxidanter til færre kulhydrater end med hele korn og frugter. De fleste kulhydrater i ikke-stivelsesholdige grøntsager er fibre, som ikke påvirker dit blodsukker og giver ikke kalorier.

Undtagen de fleste kulhydrater fra din kost er ikke farligt for dit helbred, hvis du indeholder tilstrækkelige mængder protein og fedt i din kost, og den ketogene effekt af lavcarb dieter er ikke skadelig. Det kan dog være svært at opnå nok fiber, vitaminer og mineraler ved helt at eliminere alle kulhydrater fra din kost. Derfor anbefales det at holde en sund mængde af kulhydrater, der svarer til ca. 20 g om dagen, fra højfibre, lavcarbon grøntsager. Ud over grøntsager bør en sund lav carb diæt omfatte fødevarer som fisk, fjerkræ, æg, kød, ost, olivenolie, avocado, nødder og frø.

Krav til kulhydrat

ketose

næringsstoffer

No-Carb Vs. Low Carb Diets