Er dåse mad sund?

Hermetiske fødevarer – som første gang dukkede op i det 19. århundrede – byder på bekvemmelighed og mangfoldighed af fødevarer, der let kan forberedes. Varmebehandling sikrer kvaliteten af ​​konserves – og med væksten i branchen i de seneste årtier kan du ikke kun finde dåsefrugter og grøntsager, men du kan også finde gourmetmad såsom klumpkrabbekød og escargot. Hermetiske fødevarer giver nogle ernæringsmæssige fordele, men de kan også være høje i natrium.

En bekymring, du måtte have med konserves, kan ligge med deres næringsværdi. Disse fødevarer kan have undergået en eller anden form for behandling, før du køber dem i købmanden. Forskning offentliggjort i 2008 i “Journal of Agricultural and Food Chemistry” rapporterede, at hverken kogning, dampning eller stegning sænkede antioxidant- eller phytonutrientindholdet i gulerødder, zucchini eller broccoli, selvom madlavningen ændrede de fysiske egenskaber ved hver af fødevarerne. Forskere fandt, at overraskende madlavningen øgede antioxidantkapaciteten af ​​hver af de fødevarer, som de tilskrives kemiske ændringer forårsaget af madlavning.

Mens du måske ikke ofrer ernæring, kan dåse fødevarer være forbudt højt i natrium. U.S. Department of Agriculture’s 2010 Dietary Guidelines for Americans advarer om, at amerikanerne forbruger alt for meget salt, hvoraf de fleste kommer fra forarbejdede fødevarer. Natrium bruges ofte til at bevare kvaliteten af ​​konserves. En diæt, der er høj i natrium, kan dog øge risikoen for at udvikle højt blodtryk. Natrium får din krop til at bevare vand, hvilket igen øger dit totale blodvolumen. Jo større volumen, desto sværere skal hjerte musklerne arbejde for at bevare blodgennemstrømningen. Trykket i dine blodkar vil derfor øges.

At spise konserves giver nogle sundhedsmæssige fordele. De er bredt tilgængelige, som giver dig mulighed for at indarbejde grøntsager i din kost, selvom du ikke har adgang til friske produkter, eller friske frugter og grøntsager er for dyre. Du kan nemt inkorporere mange slags frugter og grøntsager i din kost, hvoraf nogle kan være uden for sæsonen eller ikke ellers tilgængelige i dit område. Øget indtag af disse to fødevaregrupper er en af ​​de vigtigste anbefalinger i diætretningslinjerne for amerikanere.

Du kan forbedre sundhedsværdien af ​​konserves ved at vælge fedtfri eller lavnatriumtilbud. Skylning af dåsebønner, for eksempel, før madlavning fjerner noget af saltindholdet. Hold øje med tilsat sukker i dåsefrugt – kig på sorter sorteret i vand eller juice, i stedet for i sirup. Du bør også bruge konserves inden udløbsdatoen for den bedste kvalitet.

Næringsværdi

Natriumindhold

Sundhedsmæssige fordele

Forbedrende næringsværdi